Συμβουλές προς οδηγούς

1. Γενικά
Ο κοτσαδόρος είναι το εξάρτημα το οποίο τοποθετείται στο πίσω μέρος του οχήματος (από ειδικό εγκαταστάτη), με σκοπό να πραγματοποιείται η έλξη ρυμουλκούμενου τροχοφοόρου όπως τρέιλερ, μπαγκαζιέρα, τροχόσπιτο, άλλο όχημα


Από την 1η Νοεμβρίου του 2020 ο κοτσαδόρος θα πρέπει να είναι είτε αποσπώμενος είτε αναδιπλούμενος. Οι σταθεροί (μόνιμοι) κοτσαδόροι, ακόμα και αν το όχημα είναι εφοδιασμένο με άδεια ρυμούλκησης, καταργούνται και απαγορεύεται η χρήση τους. Όσα οχήματα είναι εφοδιασμένα με σταθερούς κοτσαδόρους, οφείλουν να τους αντικαταστήσουν με αναδιπλούμενους ή αποσπώμενους.


Η απαίτηση για άδεια ρυμούλκησης από την υπηρεσία Μεταφορών παραμένει.
Ωστόσο σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει από τις 27/09/2022 και μετά, όσοι οδηγοί κατέχουν ρυμουλκούμενο (τρέιλερ, μπαγκαζιέρα, τροχόσπιτο κλπ) να προμηθευτούν άδεια αλλά και πινακίδες κυκλοφορίας για το ρυμουλκούμενό τους.


την ίδια απόφαση καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων οχημάτων κατηγορίας Ο, προϋποθέσεις για την έλξη τους από μηχανοκίνητα οχήματα των κατηγοριών Μ και Ν και λοιποί όροι για τη θέση αυτών σε κυκλοφορία.

2. Τεχνικές προδιαγραφές
Οι τεχνικές προδιαγραφές για τη ζεύξη οχήματος και ρυμουλκούμενου καθορίζονται από τον κατασκευαστή του οχήματος. Η ικανότητα έλξης του οχήματος (πόσο βάρος ρυμουλκούμενου μπορεί να έλξει) καθώς και τα κατάλληλα σημεία προσάρτησης (στήριξης), πρέπει να συμφωνούν με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος σύμφωνα με την Οδηγία EC 94-20.


Στην ίδια οδηγία αναφέρεται πως η σφαίρα ζεύξης (μπίλια) δεν θα πρέπει να καλύπτει την πινακίδα κυκλοφορίας και ο κοτσαδόρος θα πρέπει να αποσυνδέεται μόνο με το χέρι και χωρίς ειδικά εργαλεία. Οι κοτσαδόροι πρέπει να έχουν έγκριση της μορφής ‘e00’, η οποία και αναγράφεται πάνω στο ταμπελάκι τους μαζί με την δύναμη και την κατηγορία έλξης τους. Τέλος η ηλεκτρική συνδεσμολογία θα πρέπει να εναρμονίζεται με τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή του αυτοκινήτου.

3. Περιορισμοί Νομοθεσίας
Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) απαγορεύεται η έλξη ρυμουλκούμενου από το όχημά μας, χωρίς να μας έχει χορηγηθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης (άδεια ρυμούλκησης) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου συγκοινωνιών.


Επιπλέον σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 94, παράγραφος 5) απαιτείται δίπλωμα κατηγορίας Β+Ε για τα σύνολα συζευγμένων οχημάτων (συρμοί ή αρθρωτά οχήματα) που αποτελούνται από ρυμουλκό όχημα της κατηγορίας Β και από ρυμουλκούμενο, όταν το μέγιστo επιτρεπόμενo βάρος του συνόλου υπερβαίνει τα 3.500 Kgr ή το μέγιστo επιτρεπόμενo βάρος του ρυμουλκούμενου υπερβαίνει το βάρος του έλκοντος οχήματος κενού.


Όταν ο οδηγός στερείται δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Β+Ε, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) έως δώδεκα (12) μήνες και χρηματική ποινή τουλάχιστον 146,50 €, (παράγρ. 5 άρθρου 94 Κ.Ο.Κ.) Επίσης επιβάλλεται η ακινητοποίηση του οχήματος και η παραλαβή του από άλλον οδηγό, κάτοχο του παραπάνω διπλώματος, καθώς και σύνταξη δελτίου μηνύσεως στον ιδιοκτήτη όταν συντρέχει η περίπτωση παραχώρησης του οχήματος σε άτομο στερούμενο διπλώματος οδήγησης ο οποίος τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) έως (6) μήνες (άρθρο 99 Κ.Ο.Κ.).


Τέλος, στην περίπτωση που τοποθετήσουμε κοτσαδόρο στο όχημά μας, θα πρέπει να το δηλώσουμε στην ασφαλιστική μας εταιρία.


Σε περίπτωση ατυχήματος, η ασφαλιστική μας εταιρεία ενδέχεται να μην μας καλύψει αν δεν έχει προηγουμένως ενημερωθεί για την ύπαρξη του κοτσαδόρου.

Επίσης, ενδέχεται να μην μας καλύψει και αν δεν έχει εκδοθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης από το υπουργείο συγκοινωνιών για το όχημά μας.

4. Σημαντικές πληροφορίες

4.1. Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης θα πρέπει πάντα να ασφαλίζουμε το ρυμουλκούμενου με αλυσίδα.
4.2. Η ύπαρξη κοτσαδόρου δεν επιτρέπεται εάν το όχημα δεν ρυμουλκεί.
4.3. Εάν το ρυμουλκούμενο είναι πιο φαρδύ από το όχημά μας, τότε θα πρέπει να τοποθετήσουμε προέκταση για τους καθρέφτες μας αφενός για να έχουμε καλύτερη ορατότητα γύρω μας αλλά και για να ‘οριοθετήσουμε’ το πλάτος του ρυμουλκούμενου με την βοήθεια του οχήματος μας.

5. Συχνές ερωτήσεις

5.1. Η δήλωση στην ασφαλιστική του κοτσαδόρου με επιβαρύνει οικονομικά και πόσο;
Οι ασφαλιστικές εταιρίες για να σας παρέχουν τις καλύψεις θα σας αναπροσαρμόσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με μια σχετικά μικρή ή και καθόλου επιβάρυνση
5.2. Μπορώ να βγάλω τον κοτσαδόρο από το αμάξι μου και να τον βάλω σε άλλο;
Μπορείτε να κάνετε την αλλαγή εφόσον το όχημα είναι το ίδιο ή εφόσον ο τύπος του κοτσαδόρου έχει τις προδιαγραφές να ταιριάζει και στο άλλο όχημα. Πολλοί κοτσαδόροι έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές τοποθέτησης για παραπάνω από ένα μοντέλο και μάρκα αυτοκινήτου. Αν κάνετε την αλλαγή θα πρέπει να εφοδιαστείτε και με νέο σημείωμα ρυμούλκησης.
5.3. Μπορώ με την άδεια ρυμούλκησης μπαγκαζιέρας να ρυμουλκήσω κάτι διαφορετικό;
Αυτό δεν γίνεται γιατί η άδεια ρυμούλκησης αφορά συγκεκριμένο ρυμουλκούμενο με συγκεκριμένες διαστάσεις, συγκεκριμένο βάρος και προδιαγραφές. Επίσης σε σταθερό σημείο του ρυμουλκούμενου υπάρχει μοναδικός αριθμός σειράς (Serial Number συνήθως σε πινακιδάκι) που αναγράφεται στην άδεια έλξης.
5.4. Το ρυμουλκούμενο απαιτείται να έχει κάποια σήμανση ή φώτα;
Το ρυμουλκούμενο θα πρέπει να έχει την δυνατότητα ηλεκτρολογικής σύνδεσης με το αυτοκίνητο, έτσι ώστε να λειτουργούν όλα τα πίσω φανάρια που διαθέτει ακριβώς όπως ενός αυτοκινήτου (Φώτα θέσης, Στόπ, Φλάς κτλ). Επίσης θα πρέπει να φέρει όπισθεν αντανακλαστήρες τριγωνικού σχήματος και ερυθρού χρώματος.
5.5. Ποιος εκδίδει την άδεια ρυμούλκησης;
Άδεια ρυμούλκησης εκδίδει η Δνση Μεταφορών και επικοινωνιών της περιφέρειας του τόπου κατοικίας μας.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) προβλέπει ότι το προειδοποιητικό τρίγωνο είναι υποχρεωτικό για κάθε όχημα, εκτός από τα δίκυκλα

1. Γενικά
Το προειδοποιητικό τρίγωνο χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους διερχόμενους οδηγούς για κίνδυνο από ακινητοποιημένο όχημα. Σε περίπτωση που το όχημα μας ακινητοποιηθεί αναγκαστικά επί του οδοστρώματος από βλάβη, ατύχημα ή άλλη αιτία ή αναγκαστούμε να σταθμεύσουμε επί του οδοστρώματος σε θέση όπου απαγορεύεται η στάθμευση, πρώτη μας ενέργεια πρέπει να είναι η τοποθέτηση του προειδοποιητικού τριγώνου. Αυτό είναι απαραίτητο τόσο για τη δική μας ασφάλεια όσο και των διερχόμενων οδηγών.


Το προειδοποιητικό τρίγωνο είναι μια τριγωνική πινακίδα ή συσκευή που έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές ώστε να γίνεται ορατό και την ημέρα και τη νύχτα.

2. Κανονισμός τοποθέτησης προειδοποιητικού τριγώνου
Εάν ένα όχημα ακινητοποιηθεί αναγκαστικά επί του οδοστρώματος από βλάβη, ατύχημα ή άλλη αιτία, ο οδηγός του υποχρεούται να καταβάλλει κάθε προσπάθεια να το μετακινήσει εκτός του οδοστρώματος.

Αν δεν μπορεί, τότε οφείλει να τοποθετήσει το προειδοποιητικό τρίγωνο σε απόσταση εκατό (100) τουλάχιστον μέτρων πίσω από το όχημα και κατά τη νύχτα να έχει αναμμένα τα φώτα θέσης. (Κ.Ο.Κ. , Άρθρο 29, παρ. 3). Επιπρόσθετα, προτείνεται να χρησιμοποιηθούν και τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ), ώστε να καταστεί το όχημα ακόμα πιο ορατό για την ασφάλεια όλων.


Η τήρηση της προβλεπόμενης από το νόμο απόστασης των 100 μέτρων μεταξύ ακινητοποιημένου οχήματος και προειδοποιητικού τριγώνου είναι ιδιαίτερα σημαντική, για να εξασφαλίσει στους διερχόμενους οδηγούς τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης, ώστε να αποφύγουν το ακινητοποιημένο όχημα και να αποφευχθεί ενδεχόμενο ατύχημα είτε με το ακινητοποιημένο όχημα είτε με άλλα διερχόμενα οχήματα.


Επισημαίνεται ότι η ακινητοποίηση οχημάτων επί του οδοστρώματος πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και εφόσον τηρούνται οι απαιτούμενοι κανόνες ασφάλειας, όπως η τοποθέτηση του προειδοποιητικού τριγώνου και η απομάκρυνση των επιβατών των οχημάτων από το οδόστρωμα.


Εάν παρά την υποχρέωσή σας δεν διαθέτετε προειδοποιητικό τρίγωνο στο όχημά σας και το όχημά σας βρίσκεται ακινητοποιημένο στο οδόστρωμα σε επικίνδυνο σημείο, είναι απαραίτητο να επισημάνετε το όχημά σας με άλλο τρόπο. Για παράδειγμα, εσείς οι ίδιοι ή κάποιο άλλο άτομο πρέπει να κάνετε σήμα στα διερχόμενα οχήματα σε κατάλληλη απόσταση και φροντίζοντας να μην εκτεθείτε σε κίνδυνο.

1. Γενικά
Η μπαταρία (επιστημονικά: ηλεκτρικός συσσωρευτής) είναι ουσιαστικά μια αποθήκη ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από μια χημική αντίδραση η οποία συμβαίνει στο εσωτερικό της, όταν δύο ανόμοια ενεργά υλικά, τα ηλεκτρόδια (θετικές και αρνητικές πλάκες), εμβαπτίζονται σε ένα ηλεκτρολύτη όπως είναι το διάλυμα θειικού οξέος και νερού.

Ο ηλεκτρισμός ρέει από την μπαταρία προς τη συσκευή όταν ενωθούν μεταξύ τους οι θετικοί και αρνητικοί ακροδέκτες (πόλοι) και δημιουργηθεί κλειστό κύκλωμα. Μόλις γίνει αυτό η μπαταρία αρχίζει να αδειάζει, δηλαδή να αποφορτίζεται, παρέχοντας ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα στη συνδεδεμένη με αυτήν συσκευή για την λειτουργία της.

Μόλις αποφορτιστεί τελείως θα πάψει να τροφοδοτεί τη συσκευή με ρεύμα και άρα αυτή θα σταματήσει να λειτουργεί.


Όταν η μπαταρία αποφορτιστεί πλήρως, τότε αν δεν επαναφορτίζεται θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε. Αν επαναφορτίζεται τότε θα πρέπει να την φορτίσουμε σε κατάλληλους για αυτή τη δουλειά φορτιστήρες. Επαναφόρτιση είναι η αντίθετη διαδικασία από αυτή της αποφόρτισης. Ηλεκτρικό ρεύμα ρέει από τον φορτιστήρα προς την μπαταρία μέχρις ότου αυτή να ‘γεμίσει’ πλήρως.


Στα αυτοκίνητα και στις μηχανές, η μπαταρία χρησιμεύει για την εκκίνηση του κινητήρα, για την αποθήκευση του ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από το δυναμό και για την διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στις διάφορες συσκευές ή εξαρτήματα του οχήματος

2. Αντικατάσταση μπαταρίας οχήματος


2.1. Προετοιμασία – Προληπτικά μέτρα
Μην ανάβετε φλόγες, τσιγάρα, σπινθήρες κοντά στην μπαταρία και γενικά στο χώρο του κινητήρα


Απενεργοποιήστε όλο τον ηλεκτρικό εξοπλισμό και βεβαιωθείτε πως ο διακόπτης της μηχανής είναι στην θέση ‘OFF’


Φορέστε προστατευτικά γυαλιά και αντιδιαβρωτικά προστατευτικά γάντια
Βεβαιωθείτε ότι η διακοπή της τάσης δεν θα προκαλέσει προβλήματα στα υποσυστήματα του οχήματός σας όπως είναι το immobilizer και ότι το όχημά σας δεν θα ‘κλειδώσει’


Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει μπαταρία που πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματός σας


Βεβαιωθείτε ότι η καινούργια μπαταρία είναι επαρκώς φορτισμένη (τάση χωρίς φορτίο τουλάχιστον 12,50 V)


2.2. Διαδικασία
Αποσυνδέστε τα καλώδια από τα ‘κλιπ’ των πόλων, πρώτα από τον αρνητικό πόλο (-) και έπειτα από τον θετικό (+). Προσέξτε τα καλώδια να μην ακουμπήσουν μεταξύ τους. Αν υπάρχουν και άλλα καλώδια άλλων εξαρτημάτων ή συσκευών (πχ από συναγερμό) αποσυνδέστε τα και αυτά θυμούμενοι όμως την συνδεσμολογία τους


Αφαιρέστε το μέσο συγκράτησης-στερέωσης της μπαταρίας (αν υπάρχει)


Αφαιρέστε προσεχτικά την μπαταρία


Καθαρίστε το χώρο της μπαταρίας στο όχημα πριν τοποθετήσετε την καινούργια. Αν υπάρχει σκόνη ή διάβρωση απομακρύνετέ την με ένα βουρτσάκι βουτηγμένο ιδανικά σε διττανθρακική σόδα (αραιωμένο διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού). Διαφορετικά χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε λιπαντικό χωρίς οξύ. Κάντε το ίδιο και για τα ‘κλιπ’ των πόλων και των άκρων των καλωδίων.


Τοποθετήστε την καινούργια μπαταρία και στερεώστε την με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια εξαρτήματα που είχε στερεωθεί η παλιά μπαταρία


Αφαιρέστε τα καλύμματα των πόλων της καινούργιας μπαταρίας και τοποθετήστε τα στην παλιά για να αποφευχθούν τυχόν βραχυκυκλώματα και σπινθήρες

Συνδέστε πρώτα τον θετικό πόλο (+) και έπειτα τον αρνητικό (-).


Βεβαιωθείτε ότι τα ‘κλιπ’ εφαρμόζουν καλά και δεν κουνιούνται ούτε αποσυνδέονται


Συνδέστε τυχόν καλώδια από εξαρτήματα ή συσκευές που ήταν από πριν συνδεδεμένα (πχ συναγερμός) με την ίδια συνδεσμολογία από την παλιά μπαταρία


Ανακυκλώστε την παλιά μπαταρία και μην την πετάξετε! Τα περισσότερα συνεργεία δέχονται παλιές μπαταρίες για ανακύκλωση. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο συνεργείο κοντά σας επικοινωνήστε με κάποιο κέντρο ανακύκλωσης ή με το τμήμα εξυγίανσης του δήμου σας για να σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες μονάδες για επικίνδυνα απόβλητα ή χώρους ασφαλής διάθεσης τους.


2.3. Προληπτική συντήρηση
Επισημαίνεται ότι η όποια συντήρηση της μπαταρίας θα πρέπει να γίνεται όταν ο διακόπτης της μηχανής είναι στην θέση “OFF” και μόνο με την χρήση εξοπλισμού, όπως προστατευτικά γυαλιά και αντιδιαβρωτικά γάντια


Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγξτε αν η μπαταρία είναι καθαρή. Δεν πρέπει να έχει σκόνη ή διάβρωση στους ακροδέκτες και τους συλλέκτες των στοιχείων (καλώδια). Εάν υπάρχει διάβρωση τότε αποσυνδέστε την μπαταρία, αποσυνδέστε και απομακρύνετε τους συλλέκτες και καθαρίστε με ένα βουρτσάκι τα σημεία που υπάρχει διάβρωση, ιδανικά με αραιωμένο διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού ή με λιπαντικό χωρίς οξύ.


Αφού απομακρυνθεί η σκόνη και η διάβρωση, βάζετε αντιοξειδωτικό λιπαντικό επανασυνδέετε τους συλλέκτες και επανατοποθετείτε την μπαταρία. Μην ανοίγετε μπαταρίες που δεν έχουν πώματα. Εάν η απόδοση εκκίνησης είναι ανεπαρκής, ελέγχετε την μπαταρία και εάν χρειαστεί φορτίστε την. Διατηρείτε αποθηκευμένες μπαταρίες πάντοτε φορτισμένες και σε δροσερό μέρος.


Ελέγχετε σε τακτικά διαστήματα την κατάσταση φόρτισης ή χρησιμοποιείτε συσκευές διατήρησης της φόρτισης. Εάν η τάση χωρίς φορτίο είναι κάτω των 12.50 V, φορτίστε την μπαταρία. Προσοχή: μην αφαιρείτε τις βαλβίδες ασφαλείας και μην προσθέτετε νερό εσωτερικά της μπαταρίας!

1.Γενικά
Η οδήγηση σε συνθήκες ισχυρής βροχόπτωσης είναι επικίνδυνη. Για λόγους προφύλαξης θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

  • Όταν βρέχει, οι βλάβες στο αυτοκίνητο αυξάνονται αφού η υγρασία επιβαρύνει τη μηχανή και τα ηλεκτρικά συστήματα ειδικά των παλαιότερων οχημάτων
  • Όταν η οδήγηση σε κακές συνθήκες είναι αναγκαία υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουμε ένα πιθανό ατύχημα ή μια βλάβη. Συνήθως βλάβη μπορεί να προκύψει όταν οδηγούμε μέσα σε βαθύτερα λιμνάζοντα νερά, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο. Τα νερά μπορούν να καταστρέψουν τη μηχανή που δεν είναι αδιάβροχη
  • Η βλάβη που σχετίζεται με νερά, οφείλεται στο ότι η μηχανή ‘τραβάει’ το νερό μέσα από το φίλτρο αέρα στο εσωτερικό της και ‘κολλάει’. Τελικά το νερό μπορεί να καταστρέψει σημαντικά μέρη της μηχανής όπως τα έμβολα, τις βαλβίδες και πολλά άλλα που δυστυχώς στοιχίζουν ακριβά

2.Προφυλάξεις πριν ξεκινήσουμε

  • Βεβαιωνόμαστε ότι είναι εντελώς αναγκαία μια διαδρομή σε συνθήκες ισχυρής βροχόπτωσης.
  • Σχεδιάζουμε τη διαδρομή μας αποφεύγοντας σημεία που συνήθως πλημμυρίζουν και φεύγουμε νωρίτερα, μιας και θα οδηγήσουμε σε χαμηλότερη ταχύτητα ή θα συναντήσουμε κίνηση.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι οι υαλοκαθαριστήρες μας λειτουργούν κανονικά.
  • Γνωρίζουμε ποια είναι η ασφάλεια των υαλοκαθαριστήρων και των φώτων και έχουμε πάντα μαζί μας εφαδρικές
  • Γεμίζουμε το ρεζερβουάρ αφού θα χρειαστούμε περισσότερα καύσιμα λόγω θέρμανσης, φώτων και πιθανής κίνησης.
  • Έχουμε πάντα μαζί το κινητό μας (και ένα φορτιστή αυτοκινήτου) για παν ενδεχόμενο.
  • Αποφεύγουμε να ταξιδεύουμε μόνοι και ειδοποιούμε συγγενείς και φίλους για τη διαδρομή που θα κάνουμε και για την αναμενόμενη ώρα άφιξής μας.

3.Κατά την οδήγηση

  • Ενημερωνόμαστε από τα δελτία για τον καιρό, τις περιοχές που πλημμύρισαν και τα προβλήματα στους δρόμους.
  • Ανάβουμε τα μεσαία φώτα για να μας βλέπουν οι άλλοι (ακόμα και τη μέρα).
  • Κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα αφού το φρενάρισμα στη βροχή απαιτεί περισσότερα μέτρα. Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα. Δεν ανάβουμε τα πίσω φώτα ομίχλης που ζαλίζουν τους πίσω οδηγούς και καλύπτουν τα φώτα φρεναρίσματος.
  • Προσέχουμε τα βαριά οχήματα που πετάνε νερό εμποδίζοντας την ορατότητά
  • Αν μείνουμε σε καταρρακτώδη βροχή, κρατάμε το καπό της μηχανής κλειστό μέχρι να έρθει βοήθεια, για να μην καταστρέψουμε τα ηλεκτρικά συστήματα.
  • Όταν οδηγούμε γρήγορα σε λιμνάζοντα νερά, τα λάστιχα μπορεί χάσουν την πρόσφυσή τους. Αν νιώσουμε ότι το τιμόνι ξαφνικά είναι ελαφρύ, δεν φρενάρουμε, χαμηλώνουμε ταχύτητα, οδηγούμε σταθερά μέχρι σταδιακά να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο του οχήματος.
  • Όταν οδηγούμε στη βροχή σεβόμαστε τους υπόλοιπους που είναι στους δρόμους όπως τους πεζούς και τους δικυκλιστές προσέχοντας να μην τους καταβρέξουμε
  • Δεν οδηγούμε μέσα σε νερά που δεν γνωρίζουμε το βάθος τους. Η άκρη του πεζοδρομίου μπορεί να μας δώσει μια εικόνα. Όταν μπούμε σε νερά, οδηγούμε στο ψηλότερο σημείο του δρόμου.
  • Οδηγούμε αργά και σταθερά χωρίς να σηκώνουμε κύμα αφήνοντας τους απέναντι να περάσουν πρώτοι. Βεβαιωνόμαστε για την κατάσταση του δρόμου μπροστά μας για να μην χρειαστεί να σταματήσουμε μέσα σε βαθύ νερό. Η γρήγορη οδήγηση σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει απώλεια του ελέγχου και αποτελεί κίνδυνο για πεζούς και οδηγούς.
  • Δεν οδηγούμε μέσα σε κινούμενα νερά που εύκολα μπορεί να μας παρασύρουν.
  • Κρατάμε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
  • Ελέγχουμε ότι λειτουργούν τα φρένα μας μόλις βγούμε από τα νερά.
  • Αν η μηχανή σταματήσει μετά από οδήγηση σε βαθιά νερά, δεν προσπαθούμε να την ξανανάψουμε γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μηχανική βλάβη. Καλούμε οδική βοήθεια.